18 Aralık 2018 Salı

SE-SAM-104. Yıla 104 Ödül--Yılmaz parlar

104. Yıla 104 Ödül

Başkanlığını Yılmaz Atadeniz’in yaptığı Se-Sam (Sinema Eseri Meslek Sahipleri Birliği) 15 Aralık 2018 Cumartesi günü Grand Pera Emek Sahnesi’nde muhteşem törenle, “Türk Sineması’nın 104. yıla 104 ödül” sloganıyla ’a ödüllerini verdi. 



Aynı zamanda SE-SAM’ın 32. yılı olan geceye Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’da katıldı.


İş, sanat ve akademi dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı gecenin sunuculuğunu Hakan Türkşen ile Nur Türkşen üstlendiler.


1987 yılında Türk yapımcıları – sinemacılar ve video kaset dağıtımcılarının korunmaya alınması için devlet tarafından kurdurulmuş yarı resmi bir meslek birliği olan SE-SAM, Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Yılmaz Atadeniz ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından çok anlamlı açılış konuşması yapıldı.
Simema merkezi Beyoğlunun geçmişden günümüze uzun ve pek çok imkanlardan yoksun zorlu süreçleri dile getirildi.


İlk ödül alan Cüneyt Arkın hakkında; büyük yapım şirketlerin hep güvendiği, zamanının en gözde yönetmenleriyle tarihi filmlerinde sirk sanatcısı gibi ata binişleri setlerde ölümüne gerçekci rolleri yaparken kırılmadık kemik kalmadığı, çok fazla seyirci kitlesine hitap etmesi hatırlatıldı. Zamanında bu filmlerdeki aksiyonlara daha başarılı ve kareografik zenginlikler katabilmek için Medrano sirkinde akrobasi öğrendiği özel karate dersleri aldığı açıklandı.
Ödülü alan Cüney Arkın pek çok dostlarını görmekden memnun olduğunu ebediyete intikal edenler için çok üzüldüğünü ifade ederek “Azrail Beni Unutdu” espirisiyle bir başka gözde aktör İzzet Günay’a ödülü sundu.


120 civarında filme imza atan tiyatro ve sinema oyuncusu İzzet Günay’da Cüney Arkın ile ilgili bir anekdotu paylaştı. Ediz Hun’a ödülünü verdi. Espiri yaparak “Ediz’cim yanlış adama düştün. Ediz, hep hanımlardan ödül almayı tercih eder” dedi.
Ediz Hun Türk sineması hakkında sözlerinden sonra  “Sanata değer vermeyen toplumlar asla yükselemez”sözü yoğun alkış aldı.



Türk sinemasına ciddi emekler veren, diğer sanatcılardan başda yönetmen –yapımcı Temel Gürsu ve eşi Canan Perver, Aydan Şener, Orhan Gencebay, Sevim Emre, Serdar Gökhan, Engin Çağlar, Selda Alkor, Belkıs Özener, Süleyman Turan, Şemsi İnkaya, Suzan Avcı, Suna Selen, Meral Konrad, Devlet Devrim, Nilüfer Aydan, Şükrü Avşar ve daha pek çok isimle birlikde sinema yazarlığında duayen Atilla Dorsay katıldı.



100’ün üzerinde uzun metrajlı sinema filmine imza atan, çekirdekten yetiştiği sektörde duayen isim haline gelen Yapımcı-Yönetmen-Senarist Temel Gürsu 56 yıl boyunca gönülden sinemaya bağlı bir isim. Gerçekden ödülü hak eden emektarlardan.



Türk ve Dünya sinemasına ışık tutacak ellinin üzerinde eseri bulunan, kitap ve yazılarıyla Türk sinemasına şekil veren emektarlardan, yüzyılda bir gelecek duayen yazar Atilla Dorsay’da ödülünü aldı. Mesleki hayatının sinema yazarlığının elli yılını geride bırakan Duayen Atilla Dorsay kitap yazdıkca dinleniyor, gençleşiyor aslında dahada devleşiyor.

Türk sinemasına değer katan bu gün Dünyada sevilen Türk sinamasına emeği geçen değerleri hatırlamak adına proje sahibi Yılmaz Atadeniz’i iki türlü kutlamak gerekiyor. Kendi hizmetleri ve
böyle bir gecenin projesi için.



 yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder